Verdriet is het helingsproces van hart, ziel en geest.
Het is de weg terug naar heelheid. 

                                                                          Citaat uit: Over rouw, Elisabeth Kubler-Ross
 
Tijdens een rouwproces leer je langzaam aan beseffen dat door een betekenisvol verlies je leven ingrijpend veranderd is.
Rouwen is je bewust worden dat een bepaalde verandering onomkeerbaar hoort bij jouw leven en bij jouw levensgeschiedenis.
Of soms, dat je voorgoed moet leren leven met een gevoel van onvolledigheid of droefheid. En dat uiteindelijk aanvaarden. 
 
Rouw en verlies kunnen gekoppeld zijn aan het overlijden van een dierbaar persoon. We kennen echter ook rouw na verlies van gezondheid, van toekomstperspectief, van werk, van specifieke verwachtingen.
 
Rouwen heeft alles met onze gevoelens te maken. Bij een ingrijpend verlies kunnen we vele pijnlijke gevoelens tegen komen zoals: ontkenning, verwarring, schuld, boosheid, angst, verdriet, wanhoop.
Al deze gevoelens wisselen elkaar af, ze schreeuwen elk om aandacht. Je zult af en toe het idee hebben door deze gevoelens overspoeld te worden. Wat nu?
De gevoelens er laten zijn en erbij stil staan. Dat is wat we dan te doen hebben.

Het negeren en onderdrukken van opkomende gevoelens kan leiden tot misvormingen. Zo kan onderdrukt verdriet verworden tot verbitterdheid, onderdrukte boosheid tot agressie of cynisme en onderdrukte angst kan tot paniek of macho-gedrag leiden. 

Verstand en gevoel hebben elkaar hard nodig. Zij vullen elkaar aan.
Het verstand wil begrijpen en gevoel wil ervaren worden. Hun samengaan maakt je draagkracht groter. 
Juist in tijden waarin we het leven, of dat wat ons overkomt aan verlies, als een zware last ervaren is het van groot belang je draagkracht te versterken. Zó, dat draagkracht en draaglast weer in balans kunnen komen.

Er bestaat geen standaard rouwproces. Of standaard handleiding: omgaan met verlies.
Elk proces zal anders verlopen. Er is geen goed of fout.
Ieder mens rouwt op zijn eigen manier en op zijn eigen tijd.
Soms begint een rouwproces zelfs pas jaren na het geleden verlies. 

Afscheid nemen is moeilijk en pijnlijk. Hoe belangrijker het verlies, hoe dieper de pijn. De duur en de heftigheid van het rouwproces hangen af van het geleden verlies, karakter en aanleg van degene in rouw, zijn omgeving en de manier waarop met eerdere verliezen is omgegaan. 

"Goed rouwen" heeft als doel zò door een rouwproces te komen, al dan niet met behulp van begeleiding, dat men weer balans en vrede in zichzelf kan ervaren. Om van daaruit de wereld weer met hernieuwd perspectief tegemoet te kunnen treden.